Året der er gået 2024
Formandens beretning
2024 blev året hvor vi holdt endnu et succesfuldt arrangement med mange deltagere. Vi inviterede til gårdbesøg hos Skeldal Produktion A/S. Ca. 250 mennesker kom forbi for at høre Skeldals historie og for at høre Morten Damsgaard fra Agri Tech Media fortælle om virksomheden og om fremtidens teknologi.
Vi havde en god aften, som sluttede med netværk og hygge med øl og grillede pølser.
Tak til alle der mødte op.
2024 blev også året, hvor vi endnu engang har diskuteret emnet ”Hvad vil vi med Elevforeningen?”. Vi ser frem til at høre jeres mening om dette og i det hele taget at diskutere foreningens fremtid på generalforsamlingen i marts.
På generalforsamlingen håber vi også, at nogle nye ildsjæle med kræfter og energi har lyst til at blive en del af Elevforeningens bestyrelse. Der er i forvejen et godt sammenhold i bestyrelsen, men vi har brug for lidt flere medlemmer.
Arbejdsbyrden er ikke stor – vi holder omkring 6 møder årligt, evt. lidt flere op til et arrangement. Vi mødes et par timer en hverdagsaften, hvor der både er plads til hygge, snak på tværs og faglige tiltag. Som frivillig får du mulighed for at arbejde i den retning, som netop du syntes er spændende, og med en bestyrelsespost på dit CV får du måske mulighed for nye jobs i fremtiden.
Jeg håber vi ses til generalforsamling d. 6/3 – kl. 19 på Bygholm Landbrugsskole.
Denne aften diskuterer vi også bestyrelsens beslutning om ikke at udsende årsskriftet i år. Er der nogen, der har savnet det? Skal det laves online? Skal det sløjfes helt? Skal vi lavet et fysisk årsmøde i stedet? Hvordan skal vi bruge Elevforeningens penge?
Har du ikke mulighed for at deltage, så kontakt gerne undertegnede på 30 25 41 02 eller Peter Kreutzfeldt på 20 48 49 58
Med disse ord vil jeg ønske alle et godt 2025.
Med venlig hilsen
Janni Veedfald
Formand Bygholm Elevforening
Forstanderen har ordet
Kære Bygholms venner!
Endnu et kapitel er skrevet i Bygholms historie. Et kapitel hvor landbrugserhvervet har været igennem en politisk vridemaskine med de netop afsluttede trepartsforhandlinger. Dette har sat dybe spor ind i de unge landbrugselevers tanker for fremtiden, og flere har været i tvivl om der også fandtes en fremtid for dem på landet.
Med den endelige indgåelse af aftalen har roen igen lagt sig over de urolige sjæle. Det er ikke første gang at landbruget har skulle tilpasse sig regler og afgifter. Måske netop dét er kendetegnet for erhvervet, at det kan løse udfordringerne og komme videre. Dét kendetegner også Bygholms unge. De lader sig ikke kue på trods af en begrundet frygt for fremtiden. Men kærligheden til erhvervet står stærkt i sindet, og troen på fremtiden og ambitionerne er endnu intakte.
Tak til alle for året som er gået. Bygholm er i stærk medvind. Vi har i 2024 sat rekord for elevoptaget, og i 2025 ser vi, at fremgangen fortsætter. Det glæder os, og vi glæder os over at kunne uddanne unge til et spændende erhverv.
En særlig tak skal lyde til skolens elevforening. De har med deres engagement og gåpåmod stået i spidsen for nogle arrangementer i 2024 til stor glæde for skolens nuværende og tidligere elever. Vi sætter stor pris på jeres arbejde og takker jer for indsatsen.
Som elevforeningens formand har bekendtgjort, så gør foreningen sig mange tanker om fremtiden. Jeg vil opfordre alle til at tage aktivt del i debatten om de ændringer elevforeningen pusler med. De vil det bedste for os alle – og det skal der herfra lyde en stor tak for!
På hele stabens vegne vil jeg ønske alle et rigtig godt nytår!
Med venlig hilsen
Erik Kristensen, forstander
Nye medarbejdere på Bygholm
Hermann Fredrik Kragh Hare
Underviser i planter
Henrik Schneider Jensen
Underviser i teknik og naturfag
Heidi Thomsen
Underviser i planter og dansk
Cecilie Secher Sørensen
Underviser i kvæg
Katrine Lange Jørgensen
Underviser i biologi og gris
Karoline Hermansen
Studentermedhjælper – Markedsføring
Marianne Tellerup
Trivselsmedarbejder / støttelærer
Anni Borggard Carlson
Økonomimedarbejder
Jacob Johansen
Køkken
Nyt fra landbruget på Bygholm
Bygholms samlede jorde
Efter høsten i år har vi opsagt bortforpagtningen af vores jord, og Bygholm driver nu selv alle 170 ha. Jorden bliver sået til med salgsafgrøder som hvede, byg og havre, og næste år vil vi supplere med specialafgrøder. Dyrkningen af jorden indgår også i vores undervisningslandbrug, og vi har derfor etableret arealer med både pløjede og pløjefri områder. For også at øge biodiversiteten, har vi etableret striber med blomster- og vildtblandinger.
Teknologi
Vores nye drone bliver brugt til evaluering, så vi kan forbedre dyrkningen til næste år. Eleverne har været med til at kortlægge udførelsen af såning og at præcisere senere pleje af afgrøden. Farmdroiden har i år dyrket sennep og quinoa, der skal renses op og spises i kantinen.
Dyreskue
I stalden har vi fortsat Limousine kvæg. Vi har 70 dyr i alt, hvoraf de 30 er moderdyr. Dyrene indgår i vores undervisningslandbrug og som råvare i skolens køkken. Eleverne har forskellige opgaver med at passe dyrene, og en af de sjove aktiviteter, er at deltage i Dyreskue.
Grønt iværksætteri
I grønt iværksætteri arbejder vi med naturen, det gode landmandskab og med at ideer slår fejl, men at vi prøver igen – og igen.
Vi ser bl.a. på nicheproduktion og hvordan vi som landmænd bruger de ressourcer, vi har til rådighed.
Eleverne dyrker bl.a. mikrogrønt og østershatte, som de sælger til Bygholms restaurant og til madmarkedet i september, Smagen af landbrug, hvor de også, gennem aktiviteter for børn, viser landbruget frem.
Traktortræk
Igen i år afholdt Bygholm det traditionelle traktortræk, som var godt besøgt af både nuværende elever, tidligere elever og gæster udefra. Dagen bød på masser af solskin og imponerende træk, som skabte en fantastisk stemning blandt deltagerne og publikum.
Ny visuel identitet
I løbet af året har vi arbejdet med at udvikle og implementere en ny, samlende visuel identitet for Bygholm Landbrugsskole. Vi har arbejdet med mange elementer
- Vores logo er blevet moderniseret og forenklet
- Vi bruger en ny font i vores skriftlige materialer
- Vi har ændret vores tagline fra ”Her spirer det moderne landbrug” til ”Blandt landets bedste”. Med det vil vi udtrykke fællesskab, landbrug og faglige ambitioner
- Vi har defineret et enkelt og sammenhængende farveunivers til vores kommunikationsmaterialer
- Vi er gået i gang med at opgradere indretningen på skolen med nye farver og nye møbler
Studieture
Agrarøkonomerne i Bruxelles
Produktionslederne i Rumænien
2. Hovedforløb i Polen/Tyskland
2. Hovedforløb i Sydafrika
1. Grundforløb i Sverige
2. Grundforløb i Finland
EUX 1. Grundforløb i Dublin
EUX 1. Hovedforløb i Holland
1. Hovedforløb - EUX 1. Hovedforløb - Turbo i Danmark (Sydhavsøerne)
Jubilarer
10-års-jubilarer
År 2015
15-års-jubilarer
År 2010
25-års-jubilarer (Forår)
År 2000
25-års-jubilarer (Efterår)
År 2000
40-års-jubilarer
År 1985
60-års-jubilarer
År 1964
Carl Foght 60 års jubilar
N P Danmarksvej 69 8732 Hovedgård
Tidl. Frydensborg – Kattrup 8732 Hovedgård
Efter Bygholm Landbrugsskole var jeg lagermedarbejder hos Den Lokale Andel i Hovedgård.
I 1977 købte jeg Kildegården i Gedved. Den blev solgt i 1985, hvor jeg overtog mine forældres gård i Kattrup.
Den var på godt 70 tdl. Incl . lidt skov.
Vi solgte ca. 50 tdl i 1995 og i 2010 solgte vi resten af jorden – undtagen 3,5 tdl. I 2012 solgte vi resten af ejendommen til vores ældste søn og svigerdatter. Vi bor nu i et hus i Hovedgård.
Siden 1976 har vi haft en besætning af Aberdeen Angus kvæg. Vi var fast udstiller på dyrskuet i Horsens fra 1978 – 2019. Derudover har vi udstillet på Ungsskuet og senere Landsskuet i Herning, Vinterskuerne og et par år har taget ”helt” til Odense.
Efter corona-tiden, valgte vi ikke længere at udstille på skuerne, men er blot medhjælper, når Dansk Aberdeen Angus Forening har behov for en hjælpende hånd.
Vi har stadig nogle få Angusser på ejendommen.
Udover avl med Angus – har jeg arbejdet 42 år hos DSV i Lund ved Horsens og gør det stadig – dog kun 25 timer pr. uge.
Jeg blev gift med Dorthe i 1982 – Hun har haft forskellige jobs inden for andelsgrovvaren – de seneste knap 15 år på DLG’s IT afdeling i Viby ved Aarhus.
Vores ældste søn Jesper, som er 41 år bor som nævnt på ejendommen – men er ansat på Teknologisk Institut i Aarhus. Han er gift med Jonna og de har tre børn.
Yngste søn Jørgen, som er 38 år, er handelsuddannet, har være prof. soldat i 15 år, men er nu i gang med uddannelsen til ambulance redder.
Uddannelsen på Bygholm Landbrugsskole førte for mit vedkommende kun til et deltidslandbrug, men det er her vi som familie har samlet kræfter til andre af hverdagens udfordringer. Tiden med Anguskvæget har bragt os mange spændende oplevelser i ind- og udland.